HTML

háziasszony kreálás a modern világban

Friss topikok

  • Lieni: Mar azt hittem nem irsz. :) Orulok ejnek a bejegyzesednek. (2014.09.20. 13:09) a tészta
  • Lieni: Kivancsian varom! Ugyan en sem vagyok kezdo, de mindig lehet valami ujat tanulni :) (2014.07.26. 11:42) a háziasszony

Címkék

a leves

2014.07.27. 19:04 brmp

Először is nagyon örülök, hogy nem csak "magamban írogatok", hanem van aki lelkesít :-).

Arra gondoltam, hogy megosztom a levesekkel kapcsolatos tapasztalataimat, mert nekem évekbe tellett, hogy ehetően sikerüljenek.

Életem első gulyáslevese például olyan jól sikerült, hogy akkori párom megkért, többet ne csináljak ilyet. Se ehhez hasonlót.És független attól, hogy milyen kiemelkedő érdemekkel bírt, vagy inkább nem, a fiatalember, ebben sajnos teljesen igaza volt. Túl sok zöldség, kevés hús, túl híg íztelen lötty.

És minden levesemre ez volt a jellemző. De én nem adom fel. Addig próbálom, amíg nem sikerül. Igen. Jól gondolja, aki ezeket a sorokat olvassa. Sok borzasztó étkezésen vagyok túl, mert amit főztem, meg is eszem. Évekig azzal javítottam fel a leveseket, hogy húsleves kockát dobtam bele. Na ettől ízre jó volt, de az meg tele van mindenféle színezékkel, ízfokozóval.

Aztán lőn világosság. Hús vagy csont! Sőt a legjobb a húsos csont. Rá a víz és némi só, és főzöm kitartóan. Aztán amikor már nagyjából megfőtt a hús bele a zöldborsót vagy a mindenféle zöldséget, vagy a zöldbabot vagy a bármit amihez kedvünk van. Ha csont is van a levesben, azt ki szoktam halászni és leszedegetem róla a húst, ami visszakerül a fazékba. Én nem szoktam rántást tenni a levesekbe, hanem némi tésztát szórok bele, és ha megfőtt, akkor kész is a leves. Igaz tésztával hamarabb meg tud romlani, de ha jó a leves, erre nem lesz ideje :-).

Nagyon kedvelem a krémleveseket, amikbe néha szintén teszek húst. Attól meglehetősen tartalmas lesz. Nem állítom, hogy akár egy receptet is én találtam volna ki elsőként, mert nyilván más is ezen a nagy világon hasonló ízléssel bír mint én. Mindenesetre nekem a brokkolival a fokhagyma, szerecsendió és bors nagyon összeillik, ezért a brokkolikrémlevesbe ezek mindig belekerülne, aztán kis tejszínnel behabarom (semmi mást nem jelent ez, mint a turmixgépbe a levesen kívül egy kis lisztet és tejszínt is teszek) és kész is. Lehet a tetejére reszelt sajtot tenni, és úgy nagyon finom. A cukkinihez pedig gyömbért teszek és borsot meg egy kis petrezselymet és máris isteni.

Vannak olyan levesek, amiket csak és kizárólak kuktában készítek. Erre majd egy külön bejegyzést is fogok szánni. Mert a kukta biztosan egy angyal találmánya. A húsleves, gulyásleves, csülkös bableves isteni kuktában. Csak beledobálja az ember a húsleveshez valókat az edénybe és, attól függően milyen húsból készül, legtöbb 45 perc alatt kész is van. A marha és a tyúk nyilván több ideig fő, de a pulyka kb. 25 perc alatt kész is van. Csak le kell szűrni, ízlésesen külön tálba tenni a zöldségeket, a húsokat és egy leveses tálba az aranyló húslevest és nincs aki ellenállna neki. A gulyásnál nyilván a marha húst legalább félig meg kell főzni, mielőtt a zöldségeket beletesszük, ahogy a csülköt is elő kell főzni a bableveshez.

És ha már nyár, gyümölcsleves. Lehet specifikusan rámenni egy gyümölcsre, és mondjuk alma vagy körte vagy szilva levest készíteni, de lehet mindent bele. Talán egyedül a görögdinnye fura levesbe, minden más mehet. Szerintem az igazán finom gyümölcslevesben van gyümölcsjoghurt, és vaníliapuding is. Ettől sűrű lesz és isteni. Célszerűbb előző este elkészíteni a levest, hogy egy este alatt kihűljön és reggel mehet is a hűtőbe. Egész fahéjat és szegfűszeget szoktam beletenni. Egy kis vaníliás cukor is mehet bele az íze kedvéért.

És a gyümölcslevesek között is van ám krémleves. Az eper és málnakrém nagy kedvencem. Ilyenkor csak egy kis vízzel főzöm a gyümölcsöt és jóval több tejszínnel. A tejszínt nem szoktam beletenni, ha még forralom, mert a főzőtejszín elég meglepő állagú lesz 100 fokon. Szóval kicsi víz, forralás aztán sok tejszín és mehet a turmixba. Fahéj, szegfűszeg, cukor ízlés szerint. Ezek a levesek olyan gyönyörű piros-selymesek, hogy mindenki meg akarja kóstolni. Pici tejszínhab rózsákat lehet fújni tálaláskor a levesekre vagy vaníliafagyit bele. Finom nyári csemege.

Szóval krémleves lehet cukkíniből, brokkoliból, zellerből, gombából, hagymából és gyakorlatilag bármiből.

Ha kiadós levest szeretnénk, csinálhatunk húslevest, gulyáslevest, csülkös bablevest, halászlét.

És itt jegyezném meg, hogy a halászlé annál jobb, minél több fajta hal van benne. És tényleg nincs párja a passzírozott verziónak. Amihez igazából csak egy kis lyukú szűrő kell, meg némi kitartás. De ha valaki nem akar ezzel vacakolni, akkor javaslom a harcsafilét, amiből isteni halászlé készül, bár itthon az a kritika ért, hogy az "nem igazi halászlé".

Végül ne felejtsük el a nagyágyút. A tárkonyos bármilyen levest. Csináltam már csirkéből, pulykából, őzből, és mindenhogy isteni. A titok, amikor elkészült, némi citromlevet célszerű belecsepegtetni és verhetetlen lesz.

Azt hiszem dióhéjban ennyi a levesekről. Igazából rengeteg oldalt tele tudnék írni ebben a témakörben, de törekszem rá, hogy ne legyen unalmas a dolog. El ne veszítsem a már meglévő két olvasómat :-).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asszony.blog.hu/api/trackback/id/tr646549027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása